Ik kreeg het boek Vegan JapanEasy van Tim Anderson. Ik bedoel, het boek ís van hem, ik kréég het niet van hem, maar van onze gemeenschappelijke uitgever. Los van een grote liefde voor de Japanse keuken, delen we namelijk het feit dat ons kookboek wordt gepubliceerd door uitgeverij Good Cook. Tot zover de administratie.
Obsessie voor de Japanse keuken
Ik krijg (of koop) best vaak een kookboek, maar niet heel vaak ben ik er zo blij mee als met Vegan JapanEasy. Het is niet alleen grappig geschreven, maar bevat ook veel kennis en achtergrondinformatie. Anderson is eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen, al sinds zijn tienerjaren geobsedeerd door de Japanse keuken en woonde zelfs een tijd in Fukuoka (een zuidelijke provincie in Japan) waar hij zich nog verder verdiepte in de lokale foodculturen. Mazzel voor ons, want zijn gerechten zijn niet alleen inspirerend, maar ook eenvoudig gecomponeerd. En allemaal even smakelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een recept voor vegan Japanse mayo (move over Kewpie), zoete misobietjes uit de oven, yasai korokke (aardappelkroketjes met prei en erwt) of watermeloen sake mojito? Ik was al om bij de mayo.
Rare hipster
Tim leeft zelf niet vegan en kan het zich naar eigen zeggen ook niet permitteren om zoiets openlijk te roepen, aangezien hij uit zuivelregio Wisconsin komt, maar ontdekte dat hij per ongeluk toch best vaak als een ‘rare hipster’ vegan zat te eten. En dat komt omdat je met Japanse smaakmakers als scherpe miso, hartige shiitake en zure ponzu dus helemaal geen vlees nodig hebt, zo schrijft hij. Dat eerste deel van zijn verhaal is natuurlijk nogal slappe hap, maar met het laatste ben ik het vurig eens. Want die fijne smaakmakers zijn de absolute jeu van het leven. Net als ipa, overigens. En paprikachips. En zonnestralen.
Bij elk recept duidt Anderson de moeilijkheidsgraad met zinnen als ‘Terwijl ik dit schreef, gooide de kat een van mijn planten omver en lag er overal natte aarde en dit recept is veel makkelijker dan dat allemaal opruimen.’ Nou ja, als je hier niet om moet grinniken (ik wel een beetje) krijg je toch een idee van het ingewikkeldheidsgehalte, voordat je aan het project begint.
Katsu curry
Ik maakte dit weekend zijn recept voor katsu curry en ging er gelijk ook een beetje mee aan de haal, want in plaats van het voorgeschreven knapperige stuk bloemkool, gebruikte ik de plantaardige kipkrokant schnitzel van Vivera als ‘katsu’. Voor makkelijk, eigenlijk vooral. Kon ik me lekker focussen op de roux en de curry zelf. Want die is lekker! Moet je maken joh. Gelukkig mocht ik zijn recept delen.
Bereiding 40 minuten
Ingrediënten
Voor 4 personen
3 el kokosolie
3 el plantaardige olie
1 kleine ui, fijngesneden
½ kleine, rijpe banaan, in blokjes
1 el tomatenpuree
1 el pindakaas of andere notenpasta
60 g tarwebloem
2 el kerriepoeder
2 el garam masala
2 el edelgistvlokken (optioneel)
800 ml dashi (of op smaak gebrachte groentebouillon)
2 el sojasaus
2 el tomatenketchup
Pittige chilisaus, naar smaak (ik gebruikte sriracha)
4 vegan kipschnitzels (ik gebruikte die van Vivera)
Rijst, voor erbij
Lenteui, ter garnering
Maak eerst de curryroux. Verwarm de kokosolie en plantaardige olie samen in een pan op matig vuur, voeg de ui toe en fruit tot deze zacht is en wat kleur krijgt. Doe de banaan erbij en bak mee tot hij bruin wordt en uit elkaar valt. Voeg dan de tomatenpuree, pindakaas, tarwebloem, het kerriepoeder, de garam masala en eventueel de edelgistvlokken toe en bak al roerend 5 minuten tot de specerijen zacht worden en de bloem het vet heeft geabsorbeerd. Hak alles fijn in een keukenmachine of pureer de roux met een staafmixer.
Breng in een pan de dashi of groentebouillon aan de kook en klop de curryroux, sojasaus, tomatenketchup en chilisaus erdoor. Laat ongeveer 5 minuten koken, klop af en toe door, tot het mengsel lekker dik wordt.
Bak ondertussen de schnitzels in zo’n 6 minuten mooi goudbruin. Snij in (soort van) hapklare reepjes. Verdeel de rijst over de borden, schep er de currysaus over en leg de reepjes plantaardige schnitzel erover. Garneer met lenteui.
Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel het hier!
Hou je van oosterse smaken om de plantaardige keuken mee te versieren? Bekijk dan eens mijn boek Vegan East.
Comments